Verliest jouw viervoeter enorm veel haren in een korte periode? Moet je vaker stofzuigen en heb je het idee dat je kan blijven borstelen tot je een ons weegt? Soms lijkt er geen einde aan te komen… Het overmatig verharen bij een hond van veel verschillende redenen hebben. Denk hierbij natuurlijk aan de gebruikelijke ruiperiodes, maar ook kwalitatief slechte voeding en stress of angst kunnen oorzaken zijn van overmatig verharen. Je kunt het verharen van een hond niet helemaal stoppen, maar met de juiste (vacht)verzorging kan het verharen wel verminderd worden. In deze blog geven we je tips!
Waarom verhaart een hond?
Het is heel normaal dat een hond verhaart. Twee keer per jaar, tijdens de lente en de herfst, vindt de ruiperiode van dieren plaats. Dit is een natuurlijk proces waarbij er van zomer- en wintervacht wordt gewisseld onder invloed van temperaturen en daglicht en de oude haren dus loslaten om plek te maken voor nieuwe haren. De ruiperiode duurt gemiddeld zo’n 6 tot 10 weken. Bij dieren die het hele jaar door buiten zijn kan je dit duidelijk zien: gedurende een paar weken laat de gehele vacht los en maakt deze plaats voor een nieuwe vacht. Doordat de meeste van onze huisdieren voornamelijk binnen leven, wordt dit natuurlijke proces verstoord. Dit komt doordat de temperatuur binnenshuis veel gelijkmatiger is, wat ervoor zorgt dat de meeste honden het gehele jaar door verharen. Desondanks zal je merken dat de hond in de lente en de herfst meer haar dan gemiddeld verliest.
Het verschil tussen verharen en haaruitval
Het is belangrijk om het verschil te kunnen zien tussen het normale verharen van de hond en haaruitval. Zoals hierboven aangegeven verliezen de meeste honden het gehele jaar door haar, maar wanneer de hond in een korte tijd ontzettend veel haren verliest spreken we van haaruitval. Haaruitval heeft namelijk altijd een achterliggende oorzaak. Ook krijgt een gezonde hond in een normale ruiperiode geen kale plekken, met haaruitval kan dat wel het geval zijn.
Oorzaken van haaruitval bij honden
Er zijn veel verschillende oorzaken die voor overmatig haaruitval bij een hond kunnen zorgen. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:
1. Kwalitatief slechte hondenvoeding
Goed hondenvoer is belangrijk voor de algehele gezondheid van een hond. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat kwalitatief slechte voeding een grote invloed heeft op (onder andere) de huid en vacht van de hond. Zorg er daarom voor dat je jouw hond altijd een complete voeding geeft welke alle voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) in de juiste verhouding bevat en welke is afgestemd op de levensfase van het dier. Waar goed hondenvoer nog meer aan moet voldoen lees je in deze blog.
2. Voedselallergie of -intolerantie
Eén van de meest voorkomende symptomen van een voedselallergie of -intolerantie bij een hond is jeuk, waardoor de hond krabt, bijt of likt aan zijn vacht. Het resultaat hiervan is overmatig haaruitval of zelfs kale plekken.
Bij een voedselallergie of -intolerantie is het belangrijk dat de hond hypoallergene voeding krijgt. De hypoallergene hondenbrokken van Riverwood zijn dan uitermate geschikt. Deze voedingen zijn samengesteld met drie unieke eiwitbronnen en zijn geheel graan- en glutenvrij. Hierdoor is de kans dat de hond een allergische reactie heeft op de voeding erg klein. Wil je liever een voeding met slechts één eiwitbron? Kijk dan eens naar de Mono-proteïne blikvoedingen van Riverwood. Deze blikvoedingen zijn samengesteld met één dierlijke eiwitbron en zijn bovendien geheel graanvrij.
3. Parasieten
Parasieten zoals vlooien of luizen zorgen voor een geïrriteerde huid en veel jeuk. Jeuk zorgt ervoor dat de hond krabt en dat leidt tot je raadt het al: overmatig verharen. Typische plekken van haarverlies door vlooien of luizen zijn in de nek van de hond of bij de staartaanzet. Het is daarom belangrijk dat je een hond goed controleert op en (preventief) behandelt voor parasieten.
4. Schimmels, mijten en andere (bacteriële) infecties
Heeft jouw hond overmatig haaruitval, kale plekken, huidschilfers en jeuk en wordt dit niet duidelijk veroorzaakt door de rui of ongedierte? Laat jouw hond dan bij de dierenarts controleren op schimmels, mijten of andere (bacteriële) infecties.
5. Stress of angst
Overmatig haaruitval bij een hond kan ook veroorzaakt worden door stress of angst. Een gestreste of angstige hond uit dit door onder andere te likken en te krabben aan zijn vacht. Dit zorgt voor haaruitval en kan op den duur zelfs zorgen voor kale plekken in de vacht.
6. Hormonale afwijking
Een hormonale afwijking door bijvoorbeeld een tumor kan ook zorgen voor haarverlies bij honden. Een tumor scheidt een bepaald hormoon uit welke de groei van gezond haar kan verstoren. Ook de Ziekte van Cushing veroorzaakt haaruitval, waarbij een tumor wordt ontwikkeld die ervoor zorgt dat de bijnier van een hond een overschot aan cortisol produceert. Tot slot kunnen problemen met de schildklier ook leiden tot overmatig haaruitval. Dit komt doordat bij een traag werkende schildklier de hormoonproductie vertraagd is.
Wat kan je doen aan het overmatig verharen bij een hond?
Complexe en ernstige oorzaken die overmatig verharen bij een hond veroorzaken moeten worden behandeld door een dierenarts. Hoewel de ene hond van nature meer verhaart dan de andere hond, kunnen we gelukkig wel wat doen aan overmatig verharen. Hieronder geven we je een aantal tips:
Tip 1: Geef hondenvoer van goede kwaliteit
We hebben het hierboven al even benoemd, maar goed hondenvoer is essentieel voor de gezondheid van een hond en heeft dus ook invloed op de vacht. Geef je jouw hond goed hondenvoer dan zorgt dat voor een betere kwaliteit van de vacht en zal de natuurlijke ruiperiode ook beter verlopen.
Voor honden met huid- en vachtproblemen kan een voeding op basis van vis helpen. Riverwood Adult Zalm & Witvis met Haring bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, welke de huid en vacht van de hond extra ondersteunen.
Tip 2: Voeg zalmolie toe aan de maaltijd van de hond
Wil je niet overstappen op voeding op basis van vis, dan is een voedingssupplement op basis van pure zalmolie ook een optie. Riverwood Noorse Zalmolie is een aanvullende voeding welke rijk is aan onverzadigde omega-3 vetzuren. Daarnaast is deze zalmolie te gebruiken als topping over de voeding bij kieskeurige honden.
Tip 3: Zorg voor een goede vachtverzorging
Wil je minder hondenharen in huis? Dan is goede vachtverzorging essentieel. Door regelmatig de vacht van jouw hond te borstelen met een geschikte borstel zorg je ervoor dat je veel losse haren verwijdert. Let er wel op dat je niet te vaak, te hard en te lang borstelt; hierdoor kun je ook de goede haren weghalen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Daarnaast is het aan te raden om een hond regelmatig in bad te doen. Een wasbeurt (uiteraard met een speciale hondenshampoo) zorgt er namelijk ook voor dat losse haren verwijderd worden uit de vacht. Ook hiervoor geldt dat je dit niet te vaak moet doen. Te vaak badderen zorgt voor een droge huid en dit kan gaan jeuken waardoor de hond juist meer gaat krabben.
Tot slot is het uitblazen van de hondenvacht met een speciale, zogenoemde waterblazer ook een goede tip. Een waterblazer is een föhn voor honden waarmee je de hond makkelijk droog kunt blazen, maar die er ook voor zorgt dat loszittende haren uit de vacht worden geblazen.
Merk je dat bij jou de vachtverzorging er soms bij inschiet? Ga dan op zoek naar een goede trimsalon en breng je hond daar tijdig en regelmatig heen.
Kan je verharen bij een hond voorkomen?
Het antwoord op deze vraag is heel simpel: nee, je kan het verharen bij honden niet voorkomen. Verharen is een natuurlijk proces bij dieren en dat kunnen we niet stoppen. Gelukkig zijn er wel genoeg manieren die ervoor zorgen dat de natuurlijke ruiperiode beter verloopt zodat de hond minder verhaart. Probeer altijd de oorzaak van het overmatig verharen te achterhalen en op te lossen en ondersteun de vacht van jouw hond extra met goede voeding op basis van vis of gebruik een voedingssupplement op basis van zalmolie. Wanneer je ook zorgt voor een goede vachtverzorging zal je merken dat de hond minder haar verliest waardoor jij minder vaak hoeft te stofzuigen. Een win-win situatie als je het ons vraagt!