Braken bij honden
Braken is een probleem dat regelmatig voorkomt bij honden. Wanneer een hond iets verkeerds gegeten heeft is braken vaak een snelle en makkelijke oplossing om er weer vanaf te komen. Het kan echter ook zijn dat een hond ziek is en dat braken een van de symptomen is.
Wanneer jouw hond een keer heeft gebraakt (acuut braken) is er vaak niets aan de hand; het is hierbij wel belangrijk dat jouw hond nog actief en alert is. Wanneer jouw hond blijft overgeven (chronisch braken) en daarnaast ook sloom wordt, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Regurgiteren of braken?
Braken of regurgiteren zijn twee verschillende dingen. Bij regurgiteren geeft een hond kort na het eten over. Een hond buigt zijn hoofd dan vaak naar beneden en spuugt het voer uit, hierbij komen geen samentrekkingen in het buikgebied kijken. Het voer is in dit geval nog onverteerd, er zit geen gal bij.
Bij braken trekken de spieren rondom het buikgebied samen, een hond zal de inhoud van de maag en het bovenste deel van de darmen met kracht uitspugen. Het braaksel bestaat uit (deels) verteerd voer en gal; bij overgeven ruikt het braaksel veelal zuur.
Oorzaken van braken
Braken is een veelvoorkomend probleem bij diverse aandoeningen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:
- Voedselallergie
- Maagontsteking
- Darmontsteking
- Giardia (met name bij puppy’s)
- Een voorwerp in de maag
- Baarmoederontsteking
- Nierproblemen
- Maagdraaiing (Hier spreken we van loos braken, een hond probeert te braken maar er komt niets uit)
- Evenwichtsproblemen
- Vergiftiging
- Infecties
Ook kan een hond braakprikkels krijgen van ziektes aan de nieren, lever, alvleesklier en baarmoeder. Maar ook reisziekte kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn voor braken.
Aandachtspunten bij braken
Wanneer jouw hond in de periode dat hij moet braken een dagje niets wil eten, of slechter eet dan normaal, kan dit geen kwaad. Het is wel belangrijk dat jouw hond blijft drinken. Door het braken verliest een hond veel vocht waardoor het dier kan uitdrogen. Dit kan nare gevolgen hebben… Wanneer jouw hond niet meer drinkt is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts, het kan zijn dat het dier een infuus nodig heeft.
In de volgende gevallen is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de dierenarts als jouw hond moet braken:
- Als het dier loos braakt (braken zonder dat er iets uit komt)
- Als de buikomvang van jouw hond snel toeneemt
- Als het braken aan blijft houden
- Als een hond ook geen water binnen kan houden
- Als er bloed bij het braaksel zit
- Als jouw hond koorts heeft (meer dan 39,5 graden Celcius)
Het is belangrijk dat je pups die veel braken goed in de gaten houdt. Pups kunnen sneller uitdrogen wanneer ze veel moeten braken. Neem je contact op met de dierenarts omdat jouw pup bijvoorbeeld aanhoudend braakt, dan is het belangrijk om te weten op welke momenten het dier braakt, hoe het braaksel eruit ziet en wat de hoeveelheid braaksel is.
Behandeling van braken
Om een behandeling tegen braken op te stellen is het belangrijk om te weten of het om acuut of chronisch braken gaat.
Bij acuut braken wordt er eerst gezocht naar een eventueel onderliggend gezondheidsprobleem.
Een hond krijgt medicijnen tegen het braken en eventueel maagzuurremmers. Om verlichting te bieden kun je daarnaast het beste de hoeveelheid voer verdelen over meerdere kleine porties per dag – minimaal 4 porties; kies bij voorkeur voor licht verteerbaar voer. Verder is het belangrijk dat je jouw hond kleine beetjes vers water geeft, geen grote bakken water in één keer. Zorg er daarnaast voor dat het water niet te koud is.
Wanneer een hond aanhoudend moet braken (chronisch braken) is er vaak meer aan de hand. In dit geval zal een dierenarts het onderliggende probleem vast proberen te stellen. Als het onderliggende probleem bekend is, kan de dierenarts een behandelplan opstellen.
Het is mogelijk dat een hond uitgedroogd raakt wanneer het dier langere tijd aanhoudend heeft gebraakt. In dit geval kan een dierenarts jouw hond een infuus geven, het dier krijgt dan vocht en eventueel extra zouten toegediend.