Het zindelijk maken van een puppy
Het zindelijk maken van een puppy is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het zindelijk maken van een hond is een proces dat tijd en geduld vereist, zeker als je een pup in huis haalt. Wees je ervan bewust dat deze met 8 weken oud ieder uur moeten plassen. Daarnaast poepen pups gemiddeld 4 keer per dag. ’s Nachts moeten ze ongeveer 1 à 2 keer plassen. Zodra een pup 7 maanden oud is, plassen ze gemiddeld 3 tot 4 keer en poepen ze ongeveer 2 keer per dag. Gedurende de eerste maanden heb je als eigenaar dus je handen vol aan een puppy; je zal met meer dan regelmaat met de pup naar buiten moeten zodat deze gaat begrijpen dat dáár de plaats is om de behoeften te doen.
Veel voorkomende problemen bij het zindelijk maken van een pup
Het zindelijk worden van een pup heeft te maken met hoe je het dier opvoedt. Vaak straffen baasjes hun pups te veel en/of op het verkeerde moment. Daarnaast speelt het gebrek aan kennis van de leerprincipes een belangrijke rol bij de pup, wat in sommige gevallen kan zorgen voor enkele veelvoorkomende problemen tijdens het zindelijk maken. Deze kunnen variëren van onzindelijkheid in huis tot angst voor het uitlaten. Het is belangrijk om deze problemen snel op te lossen. Alleen zo krijg je een blije, goed zindelijke hond.
Enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen :
- Onzindelijkheid in huis: wanneer een puppy niet genoeg tijd heeft gehad om naar buiten te gaan of als het dier niet begrijpt waar het zijn of haar behoefte moet doen, kan het dier onzindelijk blijven. Het is in dit geval belangrijk dat je jouw pup vaker uit laat, en wellicht langer, en het dier beloont wanneer hij of zij de behoefte buiten doet.
- Plassen als gevolg van onderdanigheid: Puppy’s moeten nog veel leren en kunnen zich onderdanig gedragen, met name tegenover oudere honden en soms ook tegenover mensen. Wanneer een oudere hond bijvoorbeeld aan jouw puppy snuffelt, of wanneer een persoon op je puppy af komt, kan het dier een lage positie aannemen (de kop laag houden en de staart laten hangen, soms kan de pup ook door de poten zakken) en wat urine laten lopen; helaas gebeurt dit soms ook binnenshuis.
- Plasjes na een dutje: Wanneer je puppy net wakker wordt na een dutje kan het dier zijn urine laten lopen. Het dier is dan nog niet helemaal wakker en heeft misschien nog niet voldoende controle over de sluitspier. Een simpele oplossing hiervoor is om je pup voor het slapen gaan nog even naar buiten te laten en de pup direct als hij wakker wordt naar buiten te laten.
- Plassen door opwinding: Plassen door opwinding komt met name voor bij puppy’s die een volle blaas hebben en vervolgend opgewonden raken. Pups hebben dan nog niet voldoende controle over hun sluitspieren. Meestal verdwijnt dit gedrag wanneer een puppy zo’n 8 tot 10 maanden oud is.
- Angst voor het uitlaten: Sommige honden kunnen tijdens het wandelen erg gestrest of zelf angstig zijn en kunnen hierdoor wellicht niet hun behoefte doen. In dit geval is het belangrijk dat je jouw hond op een rustige en veilige plek uitlaat, geef het dier de tijd om tot rust te komen en te ontspannen en beloon jouw viervoeter als hij zijn behoefte heeft gedaan.
- Markeren: Wanneer je een reutje hebt kan het dier na zo’n 8 maanden beginnen om zijn territorium af te bakenen/ te markeren. Rond een leeftijd van 8 maanden spelen de hormonen van een reutje op. Het dier is dan nog niet helemaal puppy af, maar ook nog niet volwassen. Pups gaan dan leren om hun poot op te tillen en om te gaan markeren. Het kan dan zijn dat een puppy binnenshuis de tafelpoot of de hoek van de bank gaat plassen… Het is belangrijk dat je dit ongewenste gedrag afleert bij je puppy. Markeren komt het meeste voor bij reuen die niet gecastreerd zijn. Bij 67% van de reuen stopt het markeren wanneer de dieren gecastreerd zijn.
- Een onregelmatige routine: Honden zijn van nature gewoontedieren, ze doen het het beste met een vaste routine. Wanneer een hond geen vaste routine heeft kan dit resulteren in onzindelijkheid. Het maken/ hebben van een vast schema voor eten geven en wandelen met jouw pup kan een oplossing zijn.
- Onzindelijkheid door niet alleen kunnen zijn: Sommige honden laten hun urine lopen wanneer ze alleen thuis zijn. Dit kan komen doordat deze dieren niet goed alleen kunnen zijn en misschien zelfs wel last hebben van verlatingsangst. Zodra iedereen, of een bepaald persoon, van huis, kan het dier zijn urine laten lopen (dit wordt dan niet veroorzaakt door het dier te weinig uit te laten, maar echt door de verlatingsangst).
- Ouderdom: Sommige oudere honden kunnen last hebben van dementie en hierdoor onzindelijk door worden. Ook is het mogelijk dat de kringspier van een hond niet meer goed (genoeg) werkt, waardoor het dier binnenshuis zijn urine kan laten lopen. Als medische oorzaken geen rol spelen, kan het vaker wandelen met je viervoeter een oplossing zijn. Als er een medische oorzaak is, kunnen medicijnen wellicht een oplossing zijn.
Tips voor het zindelijk maken van je hond
Een belangrijk onderdeel van het zindelijk maken van een hond is het opstellen van een routine. Honden zijn gewoontedieren en voelen zich het meest comfortabel wanneer ze weten wat er van hen wordt verwacht. Door een routine op te stellen, zoals het uitlaten op bepaalde vaste tijden van de dag, kun je je puppy helpen bij het leren om zindelijk te worden. Daarbij is beloning een krachtige tool. Dit kan in de vorm van een lekkernij, een aai over de bol of een speeltje. Door goed gedrag te belonen, laat je jouw viervoeter weten dat dit gedrag wordt gewaardeerd waardoor het dier dit gedrag vaker zal vertonen.
Als je aan de slag gaat met zindelijkheidstraining is het belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat sommige oplossingen, die voor de ene hond wel werken, niet altijd werken voor de andere hond. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven in je aanpak. Als je hond blijft worstelen met onzindelijkheid, raadpleeg dan een professionele hondentrainer voor verdere hulp; eventueel kun je ook contact opnemen met de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.