Vlooienallergie bij honden
Een vlooienallergie is een van de meest voorkomende allergieën bij honden. Een vlooienallergie is niet zo zeer het allergisch zijn voor de vlo zelf, het is eigenlijk een reactie op het speeksel van de vlo. Wanneer een vlo namelijk de hond bijt om een bloedmaaltijd te nemen injecteert deze wat speeksel om het stollen van het bloed tegen te gaan. Je kunt dit vergelijken met een muggenbeet. In dit speeksel zitten allergenen/ eiwitten waarop honden kunnen reageren met een allergische ontstekingsreactie; dit kan leiden tot heftige jeuk en huidklachten zoals hot spots, vaak op de achterste helft van het lichaam. Heeft je hond een vlooienallergie dan is een strikte en uitgebreide vlooienbestrijding een absolute must.
Symptomen van een vlooienallergie
Honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen al heel heftig reageren bij één vlooienbeet. Een hond hoeft dus niet helemaal onder de vlooien te zitten om een allergische reactie te kunnen hebben. De meeste honden hebben met name in de zomer en het najaar last van hun vlooienallergie aangezien er dan de meeste vlooien zijn.
Symptomen van een vlooienallergie kunnen zijn:
- Hardnekkige jeuk op het achterlijf, buik, rug en
- De hond zal veel rollen om zo de jeuk tegen te gaan.
- De jeuk gaat gepaard met ontstekingen, korsten en haaruitval op met name het achterlijf.
- De hond likt veel.
- De jeuk is bij veel dieren (vrijwel) het gehele jaar aanwezig.
Een allergische reactie kan soms weken tot maanden duren. Het kan dan ook zijn dat een hond een allergische reactie heeft op een vlooienbeet terwijl er geen vlooien aanwezig zijn op het dier.
Is een vlooienallergie te behandelen en zo ja hoe?
Een vlooienallergie is zeker te behandelen maar het is hierbij wel zaak om op meerdere punten grondig te werk te gaan. Door een effectieve en consistente vlooienbestrijding moet blootstelling aan deze parasieten tot een minimum worden beperkt. Een product dat alleen volwassen vlooien doodt is bijvoorbeeld niet voldoende. Een volwassen vlo legt ongeveer 1500 eitjes per maand. Vlooieneitjes vallen van de hond af en komen op de grond, in kieren en gaten, in een mand, op de bank of in de auto terecht. Deze eieren komen na 1 tot 2 weken uit en vormen nieuwe vlooien. Daarom is ons advies om vlooien op meerdere fronten tegelijk en herhaaldelijk te bestrijden:
· De hond zelf
Behandel alle huisdieren (dus niet alleen de hond met de vlooienallergie) met een pipet voor in de nek, pillen, een vlooienband of spray om volwassen vlooien te doden. Het is belangrijk om de behandeling tijdig te herhalen. Wanneer de hond veel last heeft van jeuk kan het daarnaast nodig zijn om een allergische reactie te onderdrukken door middel van een injectie of tabletten. Raadpleeg hiervoor altijd een dierenarts. Deze kan door middel van tests vaststellen of het om een vlooienallergie gaat en vervolgens de juiste middelen voorschrijven.
· De omgeving
Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van het dier te reinigen en te behandelen. Denk hierbij aan het regelmatig stofzuigen van huis en auto en vergeet hierbij niet de moeilijk bereikbare plaatsen, tussen de kussens van de bank, het bed en ga zo maar door. Gooi na gebruik de stofzuigerzak (buiten) weg anders kun je in no time weer opnieuw beginnen. Gebruik na het stofzuigen een omgevingsspray die de larven en de eitjes doodt en indien de hond mee gaat in de auto, vergeet dan niet om ook daar de omgevingsspray te gebruiken. Lees hierbij goed de gebruiksaanwijzing van de omgevingsspray. Was de mand of het kleed waar de hond graag op ligt op minimaal 60 graden. Vlooien, eitjes en larven zijn niet bestand tegen deze hitte.
· Van binnenuit
Hoewel dit niet echt een behandeling is, biedt het wel extra ondersteuning voor de huid en vacht. Met voedingssupplementen kun je de conditie van de huid en vacht van de hond ondersteunen. Er zijn verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid en vacht. Denk hierbij aan zink, omega 3, 6 en 9 vetzuren en biotine.