Waarom hoest mijn hond?


Een hond gaat hoesten doordat er een prikkeling vast zit in de luchtwegen. Deze prikkelingen kunnen voorkomen in het strottenhoofd, in de luchtpijp of in de bronchiën van de longen. Als de hond naast het hoesten nog ziek is, koorts heeft, heftig hoest of de klachten te lang aanhouden, ga dan met de hond naar de dierenarts.                                                                                                                     

Iedere plek en oorzaak geeft weer een andere karakteristieke hoest. Zorg ervoor dat wanneer je naar de dierenarts gaat je zo goed mogelijk de hoest van je hond beschrijft of er een video van maakt, zodat de arts je de juiste diagnose kan geven. Het kan namelijk gebeuren dat precies wanneer je bij de dierenarts bent je hond niet hoest. Er zijn een aantal onderdelen waarop je moet letten als de hond hoest, bijvoorbeeld: hoest hij slijm of iets anders op, hoest hij op specifieke momenten en lijkt hij pijn te hebben tijdens het hoesten. Als de hoest pijnlijk is, houdt de hond zijn hoest in en is de hoest vaak zacht.

Een belangrijk verschil is een droge, luide hoest door problemen bij de keel of luchtpijp en een zachte hoest bij problemen met de longen.  

Droge en luide hoest

 

  1. Irritatie en ontstekingen

De meest voorkomende hoest is de kennelhoest. Het slijmvlies in de keel en het strottenhoofd zijn ontstoken en de hond krijgt last van een droge, harde en krampachtige hoest, met gevolg dat hij gaat kokhalzen. De hond raakt hees en de keel is gevoelig bij aanrakingen. De hond heeft een antibioticakuur nodig als hij koorts heeft. Zorg ervoor dat de hond rust krijgt en uit de buurt blijft van anderen honden. Voorkom er verder voor dat er geen irritatie is door stof, rook of een te strakke halsband. Geef een verzachtende kinder- of tijm hoestsiroop en een luchtweg ondersteunend product. Je kan kennelhoest voorkomen met een vaccinatie. Daarnaast kan je hond last hebben van een keelontsteking.

  1. Vreemd voorwerp

Wanneer je hond een vreemd voorwerp eet kunnen er reacties optreden van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met een object in huis. De symptomen kunnen verschillen van plotseling hoesten tot benauwdheid. Verder kan je bijgeluiden horen tijdens het ademen en kan je hond gaan kokhalzen. Mocht het voorwerp al een langere tijd vastzitten, dan kan de plek ernstig ontstoken raken waardoor de hond ziek wordt. Via een röntgenfoto of een speciaal cameraatje kan de dierenarts zien of er iets vast zit in de luchtwegen en dit vervolgens weghalen.

  1. Samenklappen van de luchtpijp

Bij rassen zoals de Yorkshire terriër, Chihuahua en Dwergpoedel komt er een afplatting van de luchtpijp voor. Hierdoor kan de luchtpijp dichtslaan tijdens het inademen. Deze honden krijgen last van een toeterende hoest en krijgen het snel benauwd bij inspanning of warm weer, of zelfs flauwvallen. Helaas is er geen behandeling mogelijk, wel kan het geven van een hoestdrankje de irritatie verminderen.    

 

Zachte hoest door problemen bij de longen

 

  1. Longontsteking of bronchitis

Je hond kan last hebben van een longontsteking door bacteriën, parasieten, virussen en schimmels of het verslikken in eten. Daarnaast kan bronchitis of astma een oorzaak zijn van een zachte hoest.

  1. Longwormen

Honden kunnen een infectie oplopen door contact met slakken of kikkers. Infectie door contact met slakken of kikkers. Longworm diagnose is mogelijk op verschillende manieren: ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto of longspoeling. Behandeling en preventie middels ontworming. Lees ook: wormen kat en wormen hond

  1. Tumoren

Honden kunnen moeilijker ademhalen door tumoren.

  1. Hartklachten

Vocht kan blijven in de longen door linker hartfalen. Dit veroorzaakt hoesten. Een vergroot hart kan ook op de luchtpijp duwen.

Gezien de ernst van bovenstaande oorzaken, wordt het altijd aangeraden om bij het opmerken van een hoest langs te gaan bij de dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling.