Geeft jouw hond of kat vaak over, heeft hij diarree of heeft hij jeuk en krabt hij veel? Grote kans dat dit komt door (een) bepaald(e) ingrediënt(en) in het voer van jouw huisdier. Dit wordt veroorzaakt door een voedselallergie of -intolerantie. Veel mensen denken dat deze termen dezelfde betekenis hebben, maar niets is minder waar. Beide worden beschouwd als voedselovergevoeligheden en hoewel de lichamelijke klachten bij huisdieren redelijk overeenkomen, zorgen voedselallergieën of voedselintoleranties voor verschillende reacties in het lichaam. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen.
Het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie
Zowel bij een voedselallergie als bij een voedselintolerantie reageert een hond of kat niet goed op de voeding die het dier op dat moment krijgt. Hoewel de klachten redelijk overeenkomen (en het dus lastig is om te achterhalen of het nou om een voedselallergie of om een voedselintolerantie gaat), heeft het dier bij een voedselintolerantie voornamelijk last van maag- en/of darmproblemen. Bij een voedselallergie hebben honden of katten vaak last van huid- en vachtproblemen. Symptomen kunnen bijvoorbeeld overmatig verharen zijn of veel last hebben van huidschilfers, maar ook kan het dier jeuk hebben en gaan krabben totdat er rode of kalen ontstaan. Soms kan de hond of kat zelfs dusdanig jeuk hebben dat het zijn huid kapot krabt, waardoor er korsten ontstaan.
Bij een voedselallergie reageert altijd het immuunsysteem van de hond of kat. Het lichaam van de hond of kat reageert in de meeste gevallen op een bepaald eiwit in de voeding, waarna het lichaam van het dier histamine aanmaakt als reactie op het eiwit. De aanmaak van histamine zorgt voor onder andere jeuk, een rode huid, vasodilatatie (=verwijden) van de bloedvaten en mogelijk zwellingen. De meest voorkomende eiwitten in diervoeding die allergische reacties veroorzaken bij honden of katten zijn rund, kip, tarwe(gluten), zuivelproducten, eieren en soja. Dit worden allergenen genoemd.
Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam van een hond of kat ongewoon op een bepaald ingrediënt, maar wordt het immuunsysteem er niet bij betrokken. Er wordt dus ook geen histamine aangemaakt. De bepaalde stoffen in de voeding waar het dier op reageert worden in dit geval geen allergenen maar triggers genoemd. Het lichaam van de hond of kat is bij een voedselintolerantie niet in staat om een bepaalde stof te verteren, waardoor het dier maagdarmklachten zoals buikpijn en/of diarree kan krijgen.
Hoe ontstaat een voedselallergie bij een hond of kat?
Hoewel een voedselallergie vaak voorkomt bij jonge dieren die nog geen jaar oud zijn, hoeft een hond of kat niet al van jongs af aan allergisch te zijn voor een bepaald eiwit. Op latere leeftijd kan het lichaam van het dier namelijk ook nog een allergische reactie opbouwen. Het kan dus zijn dat jouw hond of kat al jaren dezelfde voeding krijgt zonder dat hij hier een allergische reactie op krijgt, maar dat hij na een paar jaar toch een voedselallergie ontwikkelt voor een bepaald eiwit in de voeding. De meeste voedselallergieën worden namelijk ontwikkeld bij ingrediënten die het dier vaker binnen krijgt. De kans dat een hond of kat reageert op een nieuwe eiwitbron (dat wil zeggen dat het dier de eiwitbron nog nooit eerder binnen heeft gehad) is zeer klein. Ook kan erfelijkheid een rol spelen bij voedselallergieën.
Hoe kom je erachter waar jouw hond of kat op reageert?
Het is lastig om de diagnose voedselallergie of -intolerantie vast te stellen, omdat de klachten die bij een voedselallergie of -intolerantie horen ook voorkomen bij andere aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan vlooien, parasieten of allerlei andere allergieën. Toch kan er wel degelijk achterhaald worden waar de hond of kat precies op reageert. Zo kan een dierenarts door middel van bloed- en harentests een allergiescreening uitvoeren. Ook kan ervoor gekozen worden om de hond of kat op een eliminatiedieet te zetten. Een eliminatiedieet houdt in dat het dier voeding krijgt die slechts uit één eiwitbron bestaat, welke het dier minimaal zes weken dient te krijgen. Wanneer de hond of kat na deze zes weken nog steeds goed op de voeding reageert is het dier niet allergisch voor de eiwitbron in het eliminatiedieet. Zijn de klachten niet over en reageert jouw huisdier slecht op de voeding, dan is het dier waarschijnlijk allergisch voor de eiwitbron die verwerkt is in de voeding. Wanneer dit het geval is, is het de bedoeling dat de hond of kat opnieuw een eliminatiedieet gaat volgen waarin een andere eiwitbron is verwerkt. Dit proces herhaal je totdat je een voeding hebt gevonden waar jouw huisdier goed op reageert.
Belangrijk! Houd er rekening mee dat tijdens het eliminatiedieet alle voeding die het dier krijgt slechts één en dezelfde eiwitbron mag bevatten. Dit geldt dus voor het droogvoer en natvoer, maar ook zeker voor snacks of andere tussendoortjes. Wil je jouw viervoeter een snack geven? Geef hem dan alleen een snack die enkel dezelfde eiwitbron bevat als het eliminatiedieet.
Hypoallergene voeding
Wanneer het door de uitslag van de allergiescreening van de dierenarts bekend is op welke ingrediënten jouw huisdier reageert, kun je op zoek naar een voeding welke vrij is van deze allergenen. Dit geldt ook voor het eliminatiedieet: reageert jouw hond of kat na de 6 weken van het eliminatiedieet goed op de bepaalde eiwitbron, dan kun je deze voeding blijven geven of op zoek gaan naar een voeding welke de ingrediënten bevat waar jouw huisdier goed op reageert.
Vaak zijn hypoallergene voedingen het meest geschikt bij voedselallergieën of -intoleranties. Dit zijn voedingen die laag zijn in allergenen, waardoor de kans op een negatieve reactie aanzienlijk wordt verkleind. Hypoallergeen honden- of kattenvoer heeft meerdere definities. Zo kan hypoallergeen voer bestaan uit slechts één (dierlijke) eiwitbron, maar kan het ook samengesteld zijn met unieke eiwitbronnen of gehydrolyseerde eiwitbronnen. In de blogs ‘Wat is hypoallergeen hondenvoer?’ en ‘De voordelen van hypoallergeen kattenvoer’ gaan we dieper in op deze verschillende definities.
Bekijk altijd de ingrediëntenlijst
Wanneer je op zoek bent naar een geschikte voeding voor jouw hond of kat met een voedselallergie of -intolerantie, zorg er dan voor dat je altijd goed de ingrediëntenlijst van de voeding doorleest. Wanneer een voeding hypoallergeen is, vermeldt de fabrikant dit namelijk altijd op de verpakking. Omdat een hond of kat met een voedselallergie al op een klein beetje eiwit in de voeding kan reageren, is het belangrijk dat je voor een voeding kiest met een open declaratie van de ingrediëntenlijst. Dit houdt in dat alle voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) in de juiste verhouding aanwezig zijn en vermeld staan op de verpakking. In de blog ‘Hondenvoer, wat zit er nou precies in?’ geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij het lezen van de ingrediëntenlijsten van diervoedingen.
Het is belangrijk om je niet te laten misleiden door bepaalde teksten. Zo kan er bijvoorbeeld op een verpakking ‘met rund’ staan, maar wanneer je de ingrediëntenlijst bekijkt kan het zijn dat er toch ook nog andere dierlijke eiwitten dan rund zijn verwerkt in de voeding waardoor de voeding niet geschikt is voor jouw hond of kat met een voedselallergie of -intolerantie. Een andere term waar je voor moet oppassen met huisdieren die een voedselallergie of -intolerantie hebben is ‘vlees en/of dierlijke bijproducten’. Wanneer dit op de verpakking vermeld staat, is het niet duidelijk welke eiwitbron er wordt gebruikt in de voeding. Niet handig als jouw huisdier gevoelig is voor een bepaalde eiwitbron…
Let op: honden of katten met een voedselallergie of -intolerantie kunnen alleen reageren op de eiwitten in voeding en niet op vetten (omdat deze geen eiwitten bevatten). Is jouw hond of kat bijvoorbeeld overgevoelig voor kip en is de voeding vrij van kippeneiwitten, maar bevat het wel kippen- of gevogeltevet? Dan kan jouw hond of kat deze voeding toch eten, zonder last te krijgen van zijn allergie of -intolerantie.
Waarom kiezen voor Riverwood honden- of kattenvoeding?
Het hoofdingrediënt van Riverwood hondenvoer en Riverwood kattenvoer is het vlees van drie hypoallergene unieke eiwitbronnen (let op: in het geval van de kattenvoedingen zijn alleen de Outdoor, Derma en Sterilised varianten hypoallergeen). Door het hoge vleespercentage hebben de voedingen een hoge verteerbaarheid. Daarnaast zijn alle Riverwood honden- en kattenvoedingen volledig graan- en glutenvrij en worden de voedingen compleet gemaakt met een selectie van vers fruit, groenten en een rijke melange van krachtige kruiden. De hypoallergene honden- en kattenvoedingen van Riverwood zijn dus geschikt voor en ideaal om te gebruiken bij huisdieren met voedselallergieën of -intoleranties.
Naast droogvoedingen heeft Riverwood ook een assortiment blikvoedingen voor honden, namelijk de Mono Proteïne blikken natvoeding. Deze blikken natvoeding bevatten maar liefst 70% vlees van, zoals de naam al aangeeft, slechts één eiwitbron. Hierdoor kan dit natvoer prima worden ingezet bij een selectief dieet dat voortvloeit uit voedselallergieën of -intoleranties.
Ook heeft Riverwood een ruim assortiment aan natuurlijke vleesstrips en trainers, beloningssnacks en natuurlijke kauwsnacks. De meeste van deze snacks zijn samengesteld met unieke eiwitbronnen en een aantal snacks bevatten zelfs slechts één eiwitbron. In de samenstelling van de producten kan je vinden welke ingrediënten er in de snacks zijn verwerkt, zodat je kunt bepalen of de snack geschikt is voor jouw hond met een voedselallergie of -intolerantie.
Twijfel je of een bepaalde voeding geschikt is voor jouw hond of kat of heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!
Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.